Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Летателният апарат тежи около половин тон и е идентичен с изстреляния в Космоса преди 40 години спътник "Интеркосмос България -1300"

Чували ли сте за програмата "Интеркосмос България - 1300" – преди 40 години по тази програма България изстрелва в орбита свой спътник. В огромното цилиндрично тяло, което тежи около половин тон, били монтирани 11 български научни уреда, голяма част от които са направени от старозагорски фирми.

Наред с космическия апарат, изстрелян в орбита, били създадени още няколко негови близнака, в случай че нещо се обърка.

 

IK1300 01

 

IK1300 02

 

IK1300 03

 

IK1300 2

 

IK1300 04

 

IK1300 07

 

Единият от тях от днес може да бъде видян не на снимка или по телевизията, а на живо - във фоайето на Община Стара Загора. Той е напълно реставриран благодарение на старозагорската фирма "Хранинвест", която връща стария блясък на апарата.

Днес огромното цилиндрично тяло бе докарано с камион до центъра на Стара Загора.

Оттам то бе разтоварено с кран, и чрез платформа на колички пренесено във фоайето на Общината. Монтирането на спътника във фоайето на Бялата сграда бе дело на работници и служители от от фирма "Прогрес".

Самият спътник се състои от основно тяло и крила – фотоволтаици.

В Космоса чрез тях апаратът си осигурява енергия. Спътникът, монтиран във фоайето на Община Стара Загора също ще използва произведената от слънчевите батерии енергия, но малко по-късно. Когато бъде преместен на постоянно място – защото това е идеята на проект, зад който стои Граждански клуб Липа в Стара Загора.

"Не сме сами" – обяснява Славин Янакиев, член на формацията и мениджър на една от големите фирми в областта на машиностроенето в Старозагорско и част от Граждански клуб "Липа".

Проектът, който планира космическият апарат да бъде изложен в специален монумент в парк "Артилерийски", среща подкрепата на местната управа, фирми, граждани, Националната астрономическа обсерватория. Той се реализира с партньорството на Института за космически изследвания и технологии при българската академия на науките.

Проектът е разработен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на Българската академия на науките в Стара Загора, която изиграва решаваща роля за реализирането на програмата "Интеркосмос България – 1300".

"Монументът ще бъде символ на космическата слава и надяваме се на космическото бъдеще на Стара Загора. Очаква се той да стане водеща туристическа атракция на нашия град – Център на Вселената, каза още Славин Янакиев.

 

източник: БНР Стара Загора

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?