Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Граждански клуб ЛИПА празнува своя 10-годишен юбилей, като събра своите членове, приятели и гости на стилно тържество. То се състоя в Комплекс Сити - мястото, където клубът беше учреден през пролетта на 2012 г. Сред гостите бяха Илия Милушев, съветник по национална сигурност и отбрана на президента на Република България, зам.-областният управител на Стара Загора и Красимира Чахова, зам.-кмет на община Стара Загора.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
129
01/26 
start stop bwd fwd

Поздравление към членовете на клуба изпрати кметът на Стара Загора Живко Тодоров, като в него уточнява, че за 10-те години от съществуването си Граждански клуб ЛИПА се утвърди като една от най-влиятелните неправителствени организации в Стара Загора. Похвална е Вашата мисия обединени да работите по-ефективно за просперитета на Старозагорския регион и страната… Вече 10 години Вие работите активно и за опазване на околната среда, и превръщане на Стара Загора в най-чистия областен град в България. Подобряването на бизнес средата и икономическото развитие на региона също са Ваши приоритети. Бъдете горди с постигнатото през годините! Продължавайте все така да работите, защото активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление и за демократичното развитие на обществото - призовава в приветствието си кметът Живко Тодоров.

Клубът получи поздравления и от ръководството и артистите на Държавна опера - Стара Загора, един от традиционните участници при много от проведените през годините инициативи, а също и от други свои партньори. Класическата музика, в изпълнение на Трио Арте + (Ива Профирова - флейта, Константин Косев - цигулка и Мануела Манолова - пиано), съпътстваше празничната програма на вечерта.

Граждански клуб ЛИПА - Стара Загора е обединение на хора от бизнеса и неправителствения сектор с активна гражданска позиция. Те целенасочено работят за: подобряване на жизнената и бизнес среда и условията на живот; развитие на професионално обучение и създаване на условия младите хора да остават, да живеят и работят в региона; превръщането на региона на Стара Загора в предпочитана дестинация за културно-исторически, балнео, спа и екологичен туризъм.

От създаването си Клубът е основен организатор на Детски игри Старозагорски олимпийски надежди, в които се включиха стотици млади таланти в над 20 вида спорт. Неизменен председател на Организационния комитет е легендата на българската борба заслужилият майстор на спорта Александър Томов, многократен европейски и световен шампион, а игрите се подкрепят от много български спортисти, които са прославяли и прославят България пред света. Клубът организира и уникална изложба Спортната слава на Стара Загора, която още може да бъде разгледана в Регионален исторически музей - Стара Загора. Тя включва ценни спортни отличия на изявени старозагорски спортисти и отбори от всички видове спорт от национални, европейски, световни и олимпийски състезания. Клубът се ангажира с оздравяване, съхраняване и социализация на Вековния чинар (над 700-годишен) в парк Бедечка и утвърждаването му като един от символите на Стара Загора. Допринесе за развитието на новия градски парк Артилерийски със залесяване на Алея с липи.

Много са инициативите, реализирани от Клуба, за развитие и утвърждаване на Старозагорски минерални бани като зеленото сърце на региона. Постави се основата на Зоопарк на открито със заселване на много животни и птици, зарибяване на езерото, залесяване и облагородяване на парка.

ГК ЛИПА, с подкрепата на Община Стара Загора и партньори, изгради мащабна волиера за грабливи птици в Старозагорския зоопарк, която вече е заселена с белоглави лешояди и други птици. Волиерата естествено са вписа в новата визия на зоопарка.

Клубът е съорганизатор на традиционната Коледна благотворителна вечер За Стара Загора, която се провежда ежегодно повече от 10 години и в която участват много граждански организации. На нея под формата на Дарителски кръг се подкрепят полезни за хората проекти.

ГК ЛИПА е партньор на Фестивала на виното и културното наследство Августиада (който тази година също навърши 10 години), Празника на пелина в с. Змейово и на други събития.

Клубът е традиционен спомоществовател на храм Св. Паисий Хилендарски в кв. Зора и на всеки голям християнски празник на хората в затруднено поучават специални хранителни пакети. Благодарение на клуба, храмът има фасадно художествено осветление, нова камбана и голям навес за събития на открито. Последният мащабен проект на Граждански клуб ЛИПА е свързан с изграждане на монумент Интеркосмос България 1300 на изведения в орбита преди 40 години спътник. Той се реализира с партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин, с подкрепата на Община Стара Загора и с финансовата помощ на фирми, организации и граждани. Проектът предвижда експониране на реставрирания спътник Интеркосмос България 1300 в защитена среда в парк Артилерийски. Разработен е от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на Българската академия на науките в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата Интеркосмос България - 1300. Набирането на средства чрез дарения за осъществяването на този проект продължава.

Председателят на Граждански клуб ЛИПА Олег Стоилов благодари на всички, които подкрепят каузите на сдружението. Той припомни имената на всеки от учредителите - хората, които дадоха тласък на идеята, за да се стигне до успехите от десетките инициативи. Сърдечни благодарности получи почетният член на ЛИПА Ирина Динева, която безрезервно подкрепя дейността на клуба през изминалите 10 години. Ирина Динева - собственик и ръководител на Холдинг Загора, също даде висока оценка за дейността на клуба.

Специални благодарности получи и Биньо Чифудов - също почетен член. Той допринесе много за успешното провеждане на детските спортни игри, а чрез тях стотици деца получиха вдъхновение и пример за бъдещото си развитие. Старозагорски олимпийски надежди са и една от най-масовите и устойчиви през годините прояви на клуба. Тържеството премина с много веселие, светлинно шоу, но също и с делови разговори с идеи за бъдещи събития, и разбира се с пищна и вкусна торта, подготвена за юбилея от кулинарния екип на домакините от Комплекс Сити.

 

Презентация 10 г. Граждански клуб ЛИПА

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?