Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Бежанската вълна от войната в Украйна не стихва и все повече бежанци стигат и до Стара Загора. В града има настанени хора в сградата на Международния младежки център и в хотели. Има доста бежанци, които са приети и в частни квартири, а също и хора които пристигат при роднини и приятели и за тях знаем много малко, казват от ръководството на Обществен дарителски фонд.

Фондът, заедно с Търговско промишлена палата - Стара Загора и други неправителствени организации и сдружения на граждани обединиха усилията си да помогнат на хората, бягащи от безумната война на Путин в Украйна. Инициативата беше подкрепена и от граждани и фирми, които правят парични и предметни дарения.

 

 

ukraine 7043528 1280

Хората и сдруженията, които се обединиха около кауза продължават да координират усилията си, като събират информация за налични ресурси - подслон, дрехи, храна, но и услуги - медицински, ветеринарни, правна информация и информация от всякакъв характер, която е важна за имигрантите.

В Стара Загора с тези хора на терен работят следните звена:

- БЧК - хуманитарна, правна и психологическа помощ
- Международен младежки център - настаняване и работа с младежи
- Мисия Криле - хуманитарна, психологическа помощ, придружаване
- ОДФ - Помощ за бежанците от войната в Украйна https://www.facebook.com/groups/starazagora4ua

Процесът по настаняване на пристигащите в Стара Загора хора от Украйна трябва да бъде подобрен и оценката е, че към момента координирането му изисква усилия. Хората се свързват предимно лично чрез групи във фейсбук и чрез приятели и познати. Има няколко бази данни управлявани от отделни организации, а вече има и държавна такава https://ee.humanitarianresponse.info/abvfLv2x
СУОБ Мати Украйна https://www.motherukraine-bg.org/suggest-help/suggest-living-place
IT сектора https://www.bg4ua.com/

В Стара Загора получаваме подкрепа от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които ни помогнаха да настаним няколко семейства в различни обекти, съобщи ръководителят на Обществен дарителски фонд Даниела Димитрова.

Все още чакаме Държавата да каже как ще се прилага в България европейската директива за временна закрила по отношение на украинските граждани, които влизат на територията на държави членки на ЕС. Тя ще дава право на едногодишен престой, работа, медицинско обслужване и образование.

Продължават и усилията за намиране на свободни жилища за настаняване на хора, търсят се ресурси за изхранване на хората (например чрез ваучери от големите вериги, с които могат да се купят различни стоки).

Отворена е и банкова сметка за финансова помощ за първоначално съдействие на бежанците:

Обществен дарителски фонд - Стара Загора

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D

банков код: FINVBGSF

основание: Украйна

Към момента профилът на хората, които пристигат е майки с деца на различна възраст. Мъже почти няма сред пристигналите в Стара Загора.

Заявка за подкрепа можете да изпращате на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., на имейлите или в офисите на участващи организации: Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Обществен Дарителски фонд Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора и младия творчески колектив На улицата

Тези организации призовават:

Приемаме всякакви идеи и предложения за помощ.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ НАС!

Най-лесният и оперативен начин е като се включите във Facebook групата https://www.facebook.com/groups/starazagora4ua

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?