Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работници от предприятието Хранинвест ХМК - Стара Загора транспортираха копието на спътника Интеркосмос България - 1300 от сградата на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките за професионална реставрация. Тя ще бъде извършена в предприятието, като след нея копието ще бъде в състояние, което е максимално близко до вида му в годината след създаването му. Спътникът да бъде експониран в монумент - символ на космическата слава на Стара Загора.

През 2021 г. се навършиха 40 години от изстрелване на спътници Интеркосмос България - 1300. Тази кръгла годишнина провокира идеята в Стара Загора да се изгради Монумент с копието на спътника. Той ще бъде експониран в реален размер в прозрачен купол в парк Артелерийски на Стара Загора. Прочетете повече за идеята.

 

icb1300 21

 

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин и с подкрепата на Община Стара Загора. Търговско-промишлена палата - Стара Загора също подкрепя активно изграждането на монумента.

Проектът е разработен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която играе решаваща роля за реализирането на програмата Интеркосмос България-1300.

Проектът е модерен и интерактивен. Предвидени са 4 светлинни вертикални табла, на които ще се изписва информация за програмата Интеркосмос. Те ще се захранват от посетителите чрез велосипеди, генериращи електричество. Той ще се впише в обновената градска среда и бързо ще се превърне в поредната забележителност.

Очаква се необходимата сума за монумента да бъде събрана от дарения през първата половина на 2022 г.

Събраните средства ще се изразходват за:

- Реставрация на спътника
- Изработване и реализиране на работен проект
- Изграждане на монумента
- Включване на интерактивни елементи
- Осветление
- Фотоволтаично захранване
- Специална визуализация.

За изграждането на монумента разчитаме на дарения от фирми и граждани от Стара Загора, България и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания.

Можете да подкрепите кампанията и с дарителски SMS с текст DMS SPUTNIK на номер 17 777 за трите мобилни оператора!

Можете да подкрепите дарителската кампания и чрез Платформата на Фондация BCouse

А също и чрез Набирателна сметка:

Обществен дарителски фонд - Стара Загора

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D

банков код: FINVBGSF

Основание: дарение монумент спътник

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?